Material

På biblioteken i Kronoby hittar du material i många olika format

Böcker

På biblioteken i Kronoby kan du välja bland mer än 88.000 böcker, på svenska och finska och en del andra språk. Lånetiden är vanligen fyra veckor, undantaget kursböcker som har en lånetid på två veckor.

Om du inte hittar den bok du söker kan den fjärrlånas från ett annat bibliotek. Läs mer under fjärrlån »

Om du har PIN-kod kan du med den och ditt lånekortsnummer via webbiblioteket förlänga dina lån och reservera böcker i Kronobys bibliotekskatalog hemifrån. PIN-kod får du från något av biblioteken i kommunen.

E-böcker och tidningar

Det är också möjligt att låna hem e-böcker, antingen att läsa den i din dator eller läsplatta eller som strömmande ljudböcker. Läs mera »

Pressreader

Världens tidningar och tidskrifter i mobilen och på surfplattan - gratis via bibliotekets nät!

PressReader innehåller 7000 dagstidningar och tidskrifter från 150 länder på 60 olika språk. 
Tidningarna i PressReader kan laddas ner till din surfplatta eller smarttelefon via bibliotekets trådlösa nät. När du väl har laddat ner en tidning så finns den kvar i surfplattan eller mobilen och du kan läsa tidningen även om du inte har tillgång till internet. Dessutom kan du efter ditt besök i biblioteket ladda ner tidningar i 72 timmar utan begränsning.

Gör såhär:

  • Ladda ner appen PressReader gratis
  • Anslut din surfplatta eller smarttelefon till bibliotekets trådlösa nät, Kronobyguest.
  • Starta PressReader för att ladda ner dina favorittidningar från tjänsten
  • Läs tidningarna på biblioteket eller hemma, dina tidningar finns kvar i appen efter att du lämnat biblioteket och kan läsas offline när du vill.
  • Du kan även fortsätta ladda ner nya tidningar i 72 timmar efter att du lämnat biblioteket.

I PressReader finns tidningar från hela världen. Du kan söka enligt land, språk eller kategori och då hitta t.ex. Le Monde, Aftenposten och The Washington Post. I tjänsten finns också ett flertal svenska och finlandssvenska tidningar, t.ex. Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, Hufvudstadsbladet, Åbo Underrättelser och Västra Nyland.

Tidningarna och tidskrifterna är fullständiga kopior av pappersutgåvan och det senaste numret är direkt tillgängligt.

Appen PressReader finns för iPhone/iPad, Android, Windows och Blackberry.

PressReader kan även användas på bibliotekens kunddatorer.

Tidningar och Tidskrifter

Vi har ca 110 olika tidningstitlar att välja mellan på biblioteken i kommunen. Vi har både lokala och rikstäckande dagstidningar på svenska och finska. De sparas i tre månader. Dessutom prenumererar vi på tidskrifter inom olika intresseområden. Om den tidning du vill läsa saknas på ditt närbibliotek, kolla om den finns på något annat bibliotek i kommunen. Alla nummer utom det senaste kan du låna hem. Lånetiden är fyra veckor.

Audiovisuellt material

På barn- och ungdomsavdelningen hittar du ljudböcker (CD) och DVD-filmer för barn.

För vuxna finns det språkkurser och CD-ljudböcker.

Hembygdssamlingen

På biblioteken finns en särskild avdelning för både fackböcker och skönlitteratur som har anknytning till vår egen kommun och hembygd. Här finner du böcker som handlar om Kronoby eller som är skrivna av författare från orten, såsom Lolan Björkman, Brita Högnäs-Sahlgren, Hjalmar Krokfors, Erik Granvik, Tor Högnäs, Hans Fors, Signe Strömborg m.fl. Till hembygdssamlingen förvärvar och samlar vi främst böcker och småskrifter, men det finns även en del annat material, såsom affischer, broschyrer, kassetter, videon och en del släktutredningar.

I vår referensavdelning finner du även kommunal information samt protokoll från fullmäktige och kommunstyrelse.